Lucka tjugotre!

Idag lämnar jag över ordet, och uppdraget att skriva dagens lista, till min sambo Kim!


5 grymma metalplattor från i år

(Detta är inte en årsbästalista)
(Klicka på länkarna för att öppna i spotify)


1. Grave Digger – The Clans Will Rise Again

Chris Boltendahl och kompani har dammat av kilten och slipat claymore-svärdet. Vad kan gå fel med ett sådant recept? Sist de vände blickarna mot skottland fick vi Tunes of War, vilken måste räknas som en riktig klassiker. Hur har det då gått den här gången? Som vanligt levererar tyskarna en stenhård metalplatta, precis sådär lagom motsträvig som bara Grave Digger kan. Givetvis finns allsångsrefrängerna där, men inte utan visst tuggmotstånd. Var det ens någon som tvekade? Naturligtvis bjuds vi på ytterligare en kanonplatta! Och om någon undrar; Ja, säckpipa är definitivt Heavy Metal!

 

2. Slough Feg – The Animal Spirits

Vad får man om man tar ingredienser från den mest klassiska av hårdrock, såsom Iron Maiden, Thin Lizzy och Black Sabbath, stoppar alltihop i en gryta och rör om? Är ord som egensinnig, bångstyrig, unik och nyskapande de första som dyker upp i huvudet? Antagligen inte, men faktum är att Slough Fegs i sin lekfulla musik lyckas med just konststycket att ta dessa standardingredienser och skapa något som inte liknar något annat. Musiken följer mönster som bara en galning kan förutse, den kränger och krumbuktar sig än hit, än dit. Lägg till detta Mike Scalzi mycket speciella sångstil, och vi har en underbar platta för den som gillar att lyssna med både hjärta och hjärna.

 

3. Blind Guardian – At The Edge Of Time

Den som myntade termen växarplatta måste ha haft Blind Guardian i tankarna. Tyskarna gör det sannerligen inte lätt för lyssnaren. Det tar tid att komma deras skivor in på livet, i alla fall på senare tid. De första tio  genomlyssningarna är det bara en kaotisk vägg av ljud som strömmar ur högtalarna. Sedan börjar man upptäcka små pärlor i form av en frasering här och en textrad där. Dessa pärlor blommar sedan sakta men säkert ut helt otroliga låtar bara man ger dem tid – massor av tid. En sak är dock säker, det är klart värt besväret.

 

4. Astral Doors - Requiem Of Time (Finns tyvärr ej på spotify)

Denna platta skiljer sig lite mot de närmast ovanstående. Om Blind Guardian kräver en halv mansålder för att förstå sig på så sitter Astral Doors' låtar redan vid första lyssningen. Och till skillnad mot Slough Feg förvaltar man arvet från 70- och (tidigt) 80-tal utan att rita utanför strecken, så att säga. Är då Requiem of Time en tråkig platta i jämförelse? I h**vete heller! Man bjuder på en riktigt tung metalupplevelse som det är svårt att värja sig emot. Och inte blir det sämre av att Nils Patrik Johansson är en av Sveriges absolut bästa metalvokalister!

 

 

5. Angel Witch – Angel Witch 30th Anniversary Edition

Angel Witch släppte visserligen sin självbetitlade debut för 30 år sedan, så den platsar kanske inte riktigt på en lista över skivor från 2010, men den får dispens då den faktiskt dök upp i en jubileumsutgåva med en massa bonusmaterial i år. Varför tar jag då med denna platta då det släppts en massa kanonplattor i år, som inte kom med? Helt enkelt för att detta är en riktig kanonplatta som det vore mycket dumt att missa!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback